Zdrowe tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie z nich Twój organizm w dużej mierze czerpie energię witalną, a ponadto są źródłem wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W jakich olejach ich szukać? Sprawdź!
Zdrowe tłuszcze – o jakich mowa? Jaką pełnią rolę w organizmie?
Tłuszcz jest złożony z dwóch frakcji – tzw. zmydlającej się (glicerole) i niezmydlającej się (przeciwutleniacze, sterole, witaminy). Nie może kojarzyć Ci się jedynie negatywnie – musisz wiedzieć, że stanowi Twój magazyn energii. Jest jego źródłem i chroni organizm przed utratą ciepła. Dodatkowo amortyzuje narządy wewnętrzne. Ponadto jest głównym składnikiem mózgu i układu nerwowego. Jednocześnie działa jak łącznik w przepływie informacji wchodząc w skład błon komórkowych w całym ciele. Jego poziom znacznie różni się u kobiet i u mężczyzn. To właśnie tłuszcz jest prekursorem hormonów płciowych i kory nadnerczy. Jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem dla wielu witamin, w tym jakże ważnej A, D i E umożliwiając ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. Przysłowiowe schody zaczynają się dopiero wtedy, kiedy spożywasz tłuszcze w nadwyżce – wówczas dochodzi do ich kumulacji w organizmie.
Biorąc pod lupę żywność, należy uwzględnić przede wszystkim pochodzenie tłuszczów. Wyróżnia się roślinne i zwierzęce. Warto wziąć również pod uwagę konsystencję, co w praktyce oznacza stałe, płynne i oleje. Jeśli chodzi o podział kwasów tłuszczowych, to ważne, abyś wiedział, że istnieją nasycone i nienasycone. W przypadku pierwszych mowa o tych, które stanowią źródło energii i wchodzą w skład błon komórkowych. Musisz je dostarczać organizmowi, aby ten mógł wchłaniać i transportować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jednak ich zbyt duża ilość w diecie powoduje wzrost poziomu cholesterolu LDL i całkowitego we krwi. Znajdziesz je w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak np. ser, mięsa, masło, smalec, ale też produktach piekarniczych.
Z kolei kwasy tłuszczowe nienasycone dzielimy na jednonienasycone i wielonienasycone (omega 3 i 6). W przypadku pierwszych mowa o występujących m.in. w oleju rzepakowym, słonecznikowym, czy też oleju z awokado. Zmniejszają ryzyko m.in. chorób układu krążenia i miażdżycy. W przypadku kwasów wielonienasyconych, organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 m.in. obniżają poziom trójglicerydów, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe, jak również przeciwalergiczne. Z kolei kwasy tłuszczowe omega-6 m.in. zwalczają wolne rodniki, hamują proces przerzutów nowotworowych, jak również zapobiegają utracie wody z organizmu.
Niezwykle istotne jest więc to, aby zachować odpowiedni stosunek między kwasami omega-3 i omega-6, zadbać o właściwą dietę i suplementację.
Oleje funkcjonalne – moc witamin i minerałów dla całej rodziny
Na rynku dostępne są wysokiej klasy oleje funkcjonalne. Jakie produkty kryją się za tą tajemniczą nazwą? To nic innego jak specjalnie opracowane mieszanki olejów roślinnych, jak również rybich, które stanowią źródło zdrowych tłuszczów w codziennej diecie, a ponadto ich właściwości dostosowane są do indywidualnych potrzeb. W praktyce mowa o organizmie m.in. dziecka, dorosłego, seniora, matki czy osób aktywnych fizycznie.
To, co wyróżnia oleje funkcjonalne na tle innych produktów to ich starannie opracowane formuły i dobieranie składników w taki sposób, aby wyróżniały się unikalnymi właściwościami prozdrowotnymi. Na rynku możesz znaleźć oleje mające zbawienny wpływ m.in. na skórę, zdrowie serca, odporność, nastrój czy kobiece dolegliwości. Zakres ich działania w dużej mierze wynika ze składników, którymi wyróżniają się poszczególne oleje użyte do stworzenia unikalnych mieszanek. Najczęściej w grę wchodzą kwasy tłuszczowe omega-3, -6, -9, witaminy, minerały, przeciwutleniacze czy też drogocenne ekstrakty roślinne.
Skuteczność działania olejów funkcjonalnych nie jest dziełem przypadku. To efekt połączenia ogromnego potencjału prozdrowotnego kryjącego się w naturalnych składnikach, jak również szeregu badań naukowych. Receptury opracowywane są z największą starannością i dbałością zarówno o bezpieczeństwo stosowania, jak i pozytywny wpływ na zdrowie.
Musisz jednak wiedzieć, że oleje funkcjonalne nie rozwiążą Twoich problemów ze zdrowiem jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jako suplementy diety pomagają uzupełnić niedobory kluczowych składników odżywczych, witamin i minerałów, jak również poprawiają ich przyswajalność.
Aby móc w pełni czerpać z potencjału olejów funkcjonalnych, musisz stawiać na te wysokiej jakości. Na nią wpływają takie czynniki jak: składniki, sposób przechowywania i magazynowania, metoda produkcji czy też rodzaj opakowania. Najlepsze oleje roślinne to te tłoczone na zimno, niefiltrowane i nierafinowane. Dzięki temu możesz mieć pewność co do ich właściwości prozdrowotnych.
Wśród najpopularniejszych olejów funkcjonalnych można wymienić m.in.:
- oleje z wysoką zawartością kwasów omega-3: tran, olej z alg, olej dla serca,
- oleje o właściwościach przeciwzapalnych bogate w antyoksydanty: tran, olej omega-3, oliwa wysokopolifenolowa,
- oleje na odporność: tran, olej dla mamy, olej dla dziecka,
- oleje dla zdrowia mózgu: tran, olej dla uczniów, olej omega-3,
- oleje na skórę: olej omega-3, oliwa wysokopolifenolowa.
- oleje dla kobiet,
- oleje dla mam.
Oleje na odporność – wzmocnij organizm i nie daj się infekcjom
Przez cały rok sięgaj po oleje na odporność, dzięki którym wzmocnisz organizm i pobudzisz układ immunologiczny do prawidłowego działania.
Jednym z najbardziej cenionych jest bardzo dobrze znany wszystkim z dzieciństwa tran. Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego to prawdziwe bogactwo zdrowych tłuszczów. W praktyce mowa o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT) omega-3. Tran to przede wszystkim źródło kwasu DHA i EPA, które odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności. Wykazują się właściwościami przeciwzapalnymi, dzięki czemu łagodzą stany zapalne towarzyszące infekcjom, a także wspomagają proces usuwania drobnoustrojów chorobotwórczych z organizmu. Ponadto stanowią podstawowy materiał budulcowy błon komórkowych neuronów, a do tego pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Z kolei witamina D3 działa przeciwzapalnie i jednocześnie wspiera gospodarkę wapniowo-fosforanową. Witamina A zawarta w tranie to silny antyoksydant i pozwala skutecznie redukować ilość wolnych rodników.
Wśród olejów na odporność znajdziesz również olej z czarnuszki. Tłoczony na zimno, to skarbnica zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na odporność. Ponadto przyczyniają się zmniejszenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi i poprawy profilu lipidowego. Znajdziesz w nim także fitosterole, które kontrolują glikemię, a także wspomagają układ odpornościowy. Jednak jego największym sprzymierzeńcem jest tymochinon – przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwalergicznych i immunomodulujących.
___
ARTYKUŁ SPONSOROWANY