Okres Świąt Bożego Narodzenia wiąże się z wieloma miłymi skojarzeniami. Jednym z nich jest dom wypełniony zapachem pierniczków i wspólne dekorowanie aromatycznych ciasteczek w gronie najbliższych… ale zanim do tego dojdzie, przychodzi moment kryzysu i gorączkowego szukania „tego przepisu, którego użyliśmy w zeszłym roku”. Dla tych, którzy zdecydowali się zwrócić po pomoc do Internetu, poniższa treść może być pomocna!
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki (na ok. 50 ciasteczek):
- 0,5 kostki masła (ok. 100 g)
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło, dodaj miód i przyprawę do piernika. Poczekaj do zagotowania masy. Odstaw do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodaj jajka, cukier brązowy, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj. Powstałą masę połącz z mąką i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na min. 15 min.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrawaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 6 min, do momentu aż delikatnie się zarumienią.
Ciasteczka mogą być grubsze, ale wtedy wymagają dłuższego czasu pieczenia.
Prosty przepis na lukier cytrynowy z dwóch składników:
Upieczone i ostudzone pierniczki można ozdabiać. Świetnie nadaje się do tego rozpuszczona czekolada, bakalie, posypki, kolorowe pisaki do dekoracji. Dobrze sprawdza się także lukier, który można kupić lub wykonać samemu.
Składniki:
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Składniki łączymy ze sobą w takich proporcjach, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepiej zacząć od umieszczenia w miseczce dwóch łyżek cukru pudru, a następnie stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas mieszając. Jeśli powstała ilość będzie niewystarczająca, należy powtórzyć cały proces.
Powstałą masę można barwić używając barwników spożywczych lub naturalnych, np. soku
z buraka, kakao czy kurkumy (niewielka ilość przyprawy doda koloru, ale nie będzie wyczuwalna w smaku).
Smacznego!