fbpx
Czas wolny

Pierniczkowy zawrót głowy

świąteczne pierniczki

Okres Świąt Bożego Narodzenia wiąże się z wieloma miłymi skojarzeniami. Jednym z nich jest dom wypełniony zapachem pierniczków i wspólne dekorowanie aromatycznych ciasteczek w gronie najbliższych… ale zanim do tego dojdzie, przychodzi moment kryzysu i gorączkowego szukania „tego przepisu, którego użyliśmy w zeszłym roku”. Dla tych, którzy zdecydowali się zwrócić po pomoc do Internetu, poniższa treść może być pomocna!

Przepis na świąteczne pierniczki

Składniki (na ok. 50 ciasteczek):

  • 0,5 kostki masła (ok. 100 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło, dodaj miód i przyprawę do piernika. Poczekaj do zagotowania masy. Odstaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy dodaj jajka, cukier brązowy, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj. Powstałą masę połącz z mąką i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na min. 15 min.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrawaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 6 min, do momentu aż delikatnie się zarumienią.

Ciasteczka mogą być grubsze, ale wtedy wymagają dłuższego czasu pieczenia.

 

Prosty przepis na lukier cytrynowy z dwóch składników:

Upieczone i ostudzone pierniczki można ozdabiać. Świetnie nadaje się do tego rozpuszczona czekolada, bakalie, posypki, kolorowe pisaki do dekoracji. Dobrze sprawdza się także lukier, który można kupić lub wykonać samemu. 

Składniki:

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Składniki łączymy ze sobą w takich proporcjach, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepiej zacząć od umieszczenia w miseczce dwóch łyżek cukru pudru, a następnie stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas mieszając. Jeśli powstała ilość będzie niewystarczająca, należy powtórzyć cały proces.

Powstałą masę można barwić używając barwników spożywczych lub naturalnych, np. soku
z buraka, kakao czy kurkumy (niewielka ilość przyprawy doda koloru, ale nie będzie wyczuwalna w smaku).

 

Smacznego!

Alicja Madeyska

Alicja Madeyska

Studentka psychologii w Instytucie Psychologii Stosowanej UJ. Harcerka, uwielbia próbować nowych rzeczy, podróżować, aktywnie spędzać czas i gotować.

Skip to content