fbpx
Czas wolny

Smaki polskiego lata. 10 propozycji, których warto spróbować w sezonie

Przez cały rok mamy możliwość kupienia w supermarkecie truskawek czy pomidorów. Jednak każdy przyzna, że to te sezonowe, zebrane latem, w pełni słońca są najpyszniejsze! Natura ma swój rytm, a my przecież jesteśmy jej częścią. Z cyklicznością przyrody nierozerwalnie związane są procesy w naszym organizmie. Podążając za rytmem natury, możemy wspierać nasze zdrowie i dobre samopoczucie. 

Już od końca maja stragany uginają się pod obfitością warzyw i owoców. Letnie smaki przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Komu z nas pomidory nie kojarzą się z beztroskim czasem wakacji? Zajadamy się tymi warzywami nie bez powodu. Są świeże, pełne smaku i składników odżywczych. Wydaje się, że latem chętniej sięgamy po krajowe produkty sezonowe. Takie nawyki są dobre nie tylko dla zdrowia, ale i dla kondycji naszej planety!

10 propozycji, których warto spróbować latem

Kanapka z serem feta, bazylią i truskawkami

Brzmi nietypowo? Truskawki i bazylia świetnie do siebie pasują. Koniecznie spróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

Chleb z masłem, pomidorem i cebulką dymką

Sezon na objadanie się pomidorami właśnie się rozpoczyna, korzystaj!

Lemoniada z truskawkami i kwiatami czarnego bzu 

O tej porze roku temperatura daje nam się we znaki, dlatego koniecznie pamiętaj o stałym nawodnieniu. Najlepiej w tej roli sprawdzi się woda, ale jeśli wolisz coś smakowego, to spróbuj domowej lemoniady. Do garnka z 1 l wody wrzuć kilka baldachów bzu, garść truskawek i dolej sok z 1 cytryny. Całość wystarczy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Sięgnij po taki napój, kiedy tylko masz ochotę na orzeźwienie.

Kiszone rzodkiewki i kalafior

W słoiku z ogórkami kiszonymi jest już pusto? To znak, że czas poeksperymentować z kiszonkami! Umyj i pokrój rzodkiewki oraz kalafiora i przełóż warzywa do czystego słoika. Przygotuj zalewę: rozpuść 1 łyżeczkę soli w 1 l wody, do tego dodaj porządny chlust wody po ogórkach kiszonych. Do słoika z kalafiorem i rzodkiewką wlej zalewę tak, by wszystkie warzywa schowały się pod wodą. Teraz trzeba tylko zakręcić i postawić na blacie. Po 3-4 dniach spróbuj i ciesz się nowym, ciekawym smakiem, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych.

Koktajl z truskawek

Kolejna propozycja na ugaszenie pragnienia. 0,5 kg truskawek umyj i przełóż do wysokiego naczynia. Owoce zalej kefirem, jogurtem lub mlekiem roślinnym. Całość zmiksuj i schłódź w lodówce przed podaniem. Jeśli chcesz, żeby twój koktajl był jeszcze zdrowszy i pełen składników odżywczych, nie odrywaj szypułek z truskawek. Ich smak będzie zupełnie niewyczuwalny, a wzbogacą Twoją przekąskę w dodatkowe witaminy.

Młode ziemniaczki z mizerią i jajkiem sadzonym 

Latem prostota na talerzu wygrywa. Wystarczą ugotowane w wodzie ziemniaki z solą i koperkiem a do tego znana, poczciwa mizeria. Jeśli dodasz jeszcze jajko sadzone, to smaczny, pełnowartościowy obiad gotowy!

Twarożek z ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i koperkiem

Śniadania latem powinny być lekkie i orzeźwiające. O tej porze roku możemy pozwolić sobie na więcej nabiału, ponieważ pomaga on chłodzić organizm. Fajnym połączeniem będzie twarożek z pokrojonymi drobno rzodkiewkami, koperkiem i ogórkiem małosolnym. Potrzebujesz jeszcze kromki dobrego chleba i śniadanie gotowe!

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Tej propozycji z pewnością nie trzeba przedstawiać. Prawdopodobnie kojarzysz fasolkę jako niechciany dodatek. Fasolka szparagowa to dobre źródło białka, dlatego warto wpisać ją na stałe do swojego sezonowego menu. W towarzystwie bułki tartej i masła to bardzo sycąca podstawa lunchu.

Jajecznica na kurkach

Już od połowy lipca coraz częściej będzie można kupić kurki. Te małe, pomarańczowe grzybki startują w naszych lasach jako jedne z pierwszych. Jeśli umiesz je rozpoznać, możesz spróbować zebrać je w lesie samodzielnie. Bez wątpienia świeże kurki podsmażone na maśle jako podstawa jajecznicy to cudowny smak lata!

Gotowany bób z dodatkami

Bób to doskonały dodatek do przeróżnych dań. Najprościej gotować go w osolonym wrzątku przez 5 minut, a następnie zlać go do sita. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli i koperek. Podduś około 2 minut, po czym dodaj bób i pozostaw na patelni kolejne 2 minuty. Gotowe!

 

Lato to czas obfitości. To doskonały moment na eksperymenty kulinarne, ale także na wracanie do korzeni i prostoty w kuchni. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować danie, które zachwyca smakiem i przywraca wspomnienia z najpiękniejszych dni w roku.

Katarzyna Banaś

Katarzyna Banaś

Pasjonatka życia w zgodzie z naturą i zdrowego gotowania. Jedzenie i odkrywanie nowych smaków to jej hobby. W kuchni lubi się bawić i eksperymentować korzystając z tego, co właśnie ma pod ręką. 5-cio letnie doświadczeniem w pracy z alternatywnymi sposobami pozyskiwania żywności, dzieli się na warsztatach i spotkaniach. Uczestniczka kursu edukacji dzikiej przyrody, na którym zgłębia tajniki ziołolecznictwa i leśnego survivalu. Wiedzę przyrodniczą przekazuje podczas organizowanych autorskich spacerów leśnych. Wszystkie treści i wydarzenia można znaleźć na www.sianko.org

Skip to content