fbpx
Zdrowie Fizyczne

Pomysły na drugie śniadanie dla dziecka

drugie śniadanie
Fot. pexels.com

Planując posiłki dziecka w ciągu dnia, rodzice często zapominają o drugim śniadaniu. A jest ono bardzo ważne! Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, najczęściej nie mogą skupić się na nauce, mają problemy z koncentracją i trudno przyswoić im nową wiedzę. Co możemy zaoferować dziecku, by go odpowiednio wesprzeć? 

Kiedy dziecko przez długi czas nie je, może być zmęczone i rozdrażnione, mieć niedobory energii. Dlatego gdy wraz z drugim śniadaniem zostaje dostarczona nowa porcja energii, uczniowie radzą sobie lepiej i z pewnością łatwiej im o dobre oceny. Dzieci poświęcające na naukę do 6 godzin (czy to w szkole, czy jak to obecnie ma miejsce – zdalnie) powinny zjeść co najmniej jeden posiłek – drugie śniadanie lub ciepłe danie, natomiast te uczące się więcej niż 6 godzin powinny w tym czasie spożyć nawet dwa posiłki.

Oto kilka przepisów na lunchboxy do szkoły czy też drugie śniadanie podczas nauki w domu.

 

Kanapki

Dla dzieci to jedna z podstawowych przekąsek, które pakujemy im do szkoły. Zamiast pieczywa z mąki pszennej, spróbuj przekonać dziecko do pieczywa z mąki pełnoziarnistej, które zapewni uczucie sytości na dłużej. Żeby uatrakcyjnić ten pomysł, możesz wypróbować domowy przepis na bajgle orkiszowe. Pieczywo posmaruj serkiem kanapkowym lub humusem, nałóż plasterki szynki z indyka lub sera żółtego, następnie dodawaj kolorowe i zdrowe składniki – liście zielonej sałaty, plasterki pomidora czy ogórka. 

DOMOWE BAJGLE ORKISZOWE

Składniki na 8 sztuk: 

  • 450 g mąki orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży albo 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 270–300 ml ciepłej wody (ilość zależy od wilgotności mąki)
  • 1 białko
  • sezam / mak / czarnuszka do posypania
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz mąki i kilka łyżek ciepłej wody, dobrze wymieszać i zostawić na około 15 min., aby zaczyn drożdżowy wyrósł. Wyrośnięty zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą, wlać 270 ml wody i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli wydaje się za suche, to dodać jeszcze trochę wody i wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne, nieklejące się. Im dłużej będzie wyrabiane, tym będzie bardziej elastyczne, a bajgle wyjdą bardziej puszyste.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
  3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 równych części (po ok. 90 g). Uformować okrągłe bułeczki, następnie zrobić palcem dziurki w środku i delikatnie rozszerzyć środek. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. W rondlu zagotować wodę (około 1,5 l), dodać 1 łyżkę miodu. Wkładać bajgle i obwarzać je po 30 sekund z każdej strony, przełożyć na kratkę ze ściereczką i zostawić na kilka chwil do osuszenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i posypać ziarnami.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra–dół) i piec około 20–25 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. 

 

Domowe wypieki

Muffinki, ciasta i placuszki wcale nie muszą być niezdrową bombą kaloryczną, ale(!) pod warunkiem, że przygotujesz ich zdrowsze wersje we własnej kuchni. Słodkie przekąski, w tym różnego typu ciasteczka to jedna z ulubionych przekąsek uczniów. Najlepszym rozwiązaniem będzie upieczenie ich we własnym domu, tym bardziej, że do wypieku można zaangażować dziecko. 

 

PLACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki na jedną porcję: 

  • 2 jajka
  • 100 g jabłka
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 10 g erytrytolu
  • 50 ml woda gazowana
  • szczypta proszek do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 5 g masła klarowanego

Dodatki według uznania:

  • masło orzechowe
  • jogurt naturalny
  • dowolne owoce

   Porcja: 425 kcal, B: 20,9 g, W: 42,8 g, T: 18,2 g

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i ok. 50 ml wody gazowanej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie wszystko mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło. Za pomocą łyżki formujemy małe placuszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, aż nabiorą lekko złotego koloru.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

CIASTECZKA PIEGUSKI

Składniki na 20 sztuk: 

  • 160 g mąki owsianej
  • 2 duże łyżki masła orzechowego bez soli
  • 120 g daktyli suszonych
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 sztuka: 75 kcal, B: 2 g, W: 10 g, T: 3 g

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie odsączyć je z wody i zmiksować blenderem na mus. Czekoladę posiekać.
  2. Mąkę przesypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Następnie do mąki dodać mus z daktyli, masło orzechowe i wyrobić. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1–2 łyżki mleka kokosowego (lub więcej daktylowego musu).
  3. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wyrobić, by składniki się połączyły.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kuleczki spłaszczyć ręką, by powstał kształt ciasteczek. 
  6. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 10–12 min.

 

Świeże owoce i warzywa do pochrupania

Owoce i warzywa w czystej postaci to doskonałe przekąski na drugie śniadanie do szkoły. Warto dodawać je do różnych dań (placków, chlebków, ciasteczek czy muffinek), ale również serwować w surowej wersji. Oprócz pożywnej kanapki do pojemnika na śniadanie dla dzieci dołóż również małe pomidorki koktajlowe, paseczki kolorowej papryki, marchewkę w słupkach, kawałki ogórka, a także ćwiartki ulubionych owoców.

Tak przygotowane drugie śniadania są pełnowartościowe, dostarczają odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych. Nie chodzi o to, by dzieci zjadły cokolwiek, ale o to, by zapewnić im smaczne, sycące i zdrowe posiłki.

Kinga Szlachetka

Kinga Szlachetka

Ekspert „Be Compleat - więcej niż dieta”, absolwentka Uniwersytetu Rzeszowskiego na kierunku Dietetyka, na Wydziale Medycznym. Obecnie swoją wiedzę pogłębia podczas studiów magisterskich na Uniwersytecie Jagiellońskim – Collegium Medicum. Miłośniczka holistycznego podejścia do człowieka, który uwzględnia zarówno stan zdrowia fizyczny, jak i psychologiczny. W dietetyce najbardziej fascynuję ją proces zmiany, to iż można zauważyć efekty pracy nad sobą krok po kroku. Obszarem jej zainteresowań jest nutrigenomika – wpływ żywności na genom człowieka. Wierzy, że w przyszłości nowe strategie w nauce mogą przyczynić się do utrzymania zdrowia w dobrej kondycji i polepszenia jakości życia.