fbpx
Zdrowie Fizyczne

Kilka przepisów na sprawdzone, szybkie, zdrowe obiady dla dziecka i nastolatka

pomysł na obiad
Fot. pexels.com

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania, zachodzące w tym okresie życia.

Zapotrzebowanie energetyczne dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 17 lat waha się między 1750 a 2500 kalorii. Dokładna ilość kalorii zależy od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej dziecka. Racjonalne żywienie powinno uwzględniać optymalnie pięć regularnie spożywanych posiłków w ciągu dnia (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację), z czego obiad powinien dostarczać 30-35% całej energetyczności diety. 

Ważne, aby obiad był posiłkiem pełnowartościowym, zawierającym źródło węglowodanów, białka, tłuszczu i błonnika. Jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne, a zapewni dziecku zbilansowany posiłek w ciągu dnia. Jeśli dziecko jest starsze, bez problemu niektóre propozycje może przygotować samodzielnie. 

Szybkie i proste propozycje obiadów na 400–500 kcal:

Risotto z dynią i kurczakiem

risotto

Składniki:

  • ryż arborio – 65 g
  • dynia hokkaido lub dynia mrożona – 130 g
  • pierś z kurczaka – 80 g
  • cebula – ⅓ sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • mleko kokosowe – 20 ml
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • masło klarowane – 1 łyżeczka
  • pomarańcza – ¼ sztuki
  • szczypta cynamonu, imbiru, przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Dynię obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i imbirem. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 10–15 min. w 175℃. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W garnku rozpuścić masło klarowane, dodać ryż i chwilę podsmażyć. Następnie dodać 2 szklanki wrzącej wody, podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, sól, pieprz i gotować ryż (ryż szybko będzie wchłaniał wodę, więc trzeba sprawdzać jego miękkość i ewentualnie dolać więcej wody). Gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie już miękki, dodać do niego kurczaka, dynię, mleko kokosowe i wszystko razem zagotować. Risotto przyprawić curry, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć na talerz, skropić sokiem z pomarańczy i ozdobić natką pietruszki.

 

Makaron z mozzarellą i warzywami

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty – 70 g 
  • ser, mozzarella mini – 50 g 
  • warzywa mrożone, mieszanka – 150 g 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • pesto bazyliowe – 20 g 
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Na patelnię wrzucić warzywa mrożone. Podsmażyć na oliwie aż będą miękkie. Dodać pesto i makaron. Na koniec dodać kulki mozzarelli mini. Wyłożyć na talerz. Przystroić listkami bazylii, doprawić solą i pieprzem.

 

Orkiszowe świderki z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • makaron orkiszowy – 70 g 
  • szpinak świeży – 50 g 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka 
  • woda – 20 ml 
  • łosoś – 100 g 
  • koperek i zioła prowansalskie do smaku 
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz wg uznania
  • pomidory koktajlowe – garść

Przygotowanie:

Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Gotować na parze przez ok. 10 min. (w zależności od grubości kawałka ryby). Świeże liście szpinaku dokładnie umyć i dusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i wody aż zmiękną. Doprawić pieprzem do smaku. Liście szpinaku zblendować na gładki krem. Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić makaron i wymieszać dokładnie z masą szpinakową. Podawać z kawałkami łososia. Udekorować pomidorkami przekrojonymi na połówki.

 

Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną

Składniki:

  • kurczak udko – 120 g 
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta tymianku i papryki słodkiej
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cytryna – 1 sztuka
  • ziemniaki – 250 g 
  • marchew – 1 sztuka
  • jabłko – 30 g 

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką papryką. Dodać łyżeczkę oliwy i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 210℃. Rozgrzać dużą patelnię z oliwą. Włożyć udka i podsmażyć przez ok. 7 min. z każdej strony. Wlać sok z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny pokroić na kawałki i dodać na patelnię z kurczakiem. Wstawić do piekarnika (jeśli patelnia jest żaroodporna) lub wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez ok. 20 min. Gotowe udka podać z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką ze startej marchewki i jabłka. 

 

Curry z krewetkami

curry z krewetkami

Składniki:

  • krewetki – 100 g
  • ryż jaśminowy – 50 g
  • mleko kokosowe – 40 ml
  • passata pomidorowa – 70 ml
  • mały kawałek imbiru 
  • czosnek – 1 ząbek
  • 1 mała szalotka
  • ⅓ czerwonej papryki
  • ⅓ cukinii
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • do smaku przyprawa curry, kurkuma i słodka papryka
  • sól i pieprz wg uznania
  • ⅓ limonki
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Posiekaną cebulkę wrzucić na patelnię z masłem klarowanym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, skórkę z limonki oraz przyprawy – curry, paprykę słodką i kurkumę. Całość podsmażyć. Wrzucić krewetki. (Jeśli są mrożone, najpierw przelać je w letniej wodzie.) Podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Zalać passatą pomidorową i mleczkiem kokosowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie, a część wody odparuje. Curry podawać z ugotowanym ryżem i kawałkiem limonki, posypane natką pietruszki.

Kamila Gurdek

Kamila Gurdek

Ekspert „Be Compleat - więcej niż dieta”, absolwentka dietetyki klinicznej na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego. Pasjonatka dietetyki i zdrowego trybu życia. Obszarem jej zainteresowań jest dietetyka sportowa, głównie w sportach siłowych i wytrzymałościowo-siłowych. Szczególnie zagłębia tematy problemów klinicznych osób aktywnych fizycznie, z naciskiem na gospodarkę hormonalną kobiet. Równolegle rozwija swoje umiejętności w treningu Crossfit i szeroko pojętym treningu siłowym. Interesuje się również wpływem stylu życia na zdrowie fizyczne, w tym snu i metod relaksacyjnych.

Skip to content