Wiele osób zmaga się z wysokim poziomem cholesterolu. Co ważne, nie trzeba od razu zażywać leków i można go obniżyć w prosty sposób. Dziś podpowiemy Wam, jak to zrobić. Przypominamy, że wysokiego poziomu cholesterolu nie można bagatelizować, gdyż odkłada się on w naczyniach krwionośnych i prowadzi do miażdżycy czy innych chorób układu krążenia.
Jak obniżyć zły cholesterol?
Zacznijmy od tego czym jest zły cholesterol, czyli LDL. To lipoproteiny, które dostarczają cholesterol do komórek i jeśli jest ich za dużo, to nadwyżki odbierają dobry cholesterol. Należy wiedzieć, że cholesterol LDL odkłada się w naczyniach krwionośnych, co prowadzi do zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia. Najczęściej wysoki poziom cholesterolu wynika z nieprawidłowej diety, która oparta jest na tłustych mięsach typu wieprzowina czy baranina. Także produkty przetworzone np. parówki powodują wzrost złego cholesterolu. Nie zalecane są produkty zawierające tłuszcze trans czy oczywiście białe pieczywo. Wprowadzając do diety zdrowe nawyki, można w naturalny sposób obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL. Dieta powinna być oparta na dużej ilości warzyw, najlepiej surowych bądź gotowanych na parze. Zaleca się jedzenie także grubych kasz typu pęczak. Z mięs rekomendowany jest chudy drób oraz tłuste ryby. Zamiast białego pieczywa, wybierajcie pełnoziarniste. Zamieńcie też zwykłe makarony na te z pełnego ziarna oraz ryż. Jako przekąskę spożywajcie nasiona oraz orzechy. Nie zapomnijcie jeszcze o filiżance zielonej herbaty.
Zioła na cholesterol – jakie wybrać?
W obniżeniu złego cholesterolu pomagają też zioła. Te naturalne środki są niezwykle skuteczne. Warto wybrać odpowiednie zioła na cholesterol. Doskonale sprawdzi się kozieradka pospolita. Obniża ona cholesterol nawet o 25%. Dobrym wyborem jest ostropest plamisty, który dodatkowo regeneruje wątrobę i wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów oraz glukozy. Nie zapomnijcie jeszcze o lucernie, która usuwa nadmiar cholesterolu i zapobiega wchłanianiu się go w jelitach. Zaleca się spożywanie dużej ilości naparów z serdecznika pospolitego. Obniża on poziom cholesterolu. Zaleca się picie herbatek z suszonego kwiatu lipy czy pokrzywy. Można też sięgnąć po herbatkę z głogu czy po napar z karczocha. Przypominamy, że herbatki należy spożywać codziennie. Jednocześnie trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe.
___
ARTYKUŁ SPONSOROWANY