fbpx
Czas wolny

Sylwestrowe przekąski do przygotowania z dziećmi

W tym roku dla bezpieczeństwa sylwestrową noc warto spędzić w domu, nie oznacza to jednak, że musi być nudno! Również w zaciszu swojego mieszkania można zorganizować wieczór pełen wrażeń, zwłaszcza jeśli do przygotowań włączymy najmłodszych członków rodziny. Dziś proponujemy kilka pomysłów na niezwykłe imprezowe przekąski, których przyrządzenie sprawi frajdę całej rodzinie.

Kanapkowe gwiazdki 

Do przygotowania przekąsek potrzebne będą foremki do ciastek w kształcie gwiazdek (świetnie sprawdzą się także serduszka lub inne), a także chleb tostowy, masło, ser, szynka i opcjonalnie serek kanapkowy oraz warzywa. 

Kromki pieczywa tostowego rozkładamy na stole, smarujemy masłem (jeśli chcemy, aby były chrupiące, wcześniej można je opiec w tosterze). Na górę kładziemy żółty ser i/lub ulubioną wędlinę. Następnie układamy kolejną kromkę chleba, również posmarowaną masłem lub ulubionym serkiem kanapkowym. Za pomocą foremek z kanapki wycinamy gwiazdki, serduszka lub inne kształty.

Na górze naszej gwiazdki może ułożyć pół pomidorka koktajlowego, kawałek ogórka lub inne ulubione warzywo. Całość przebijamy wykałaczką i układamy na talerzu.

Kanapki można przygotować też w wersji na słodko i zamiast sera oraz szynki użyć nutelli, masła orzechowego lub dżemu.

Kolorowe galaretki w skórkach pomarańczy

Do przygotowania słodkich przekąsek będą potrzebne pomarańcze oraz kolorowe galaretki.

Pomarańcze należy sparzyć i przekroić na połówki. Następnie wyciskamy sok i łyżeczką usuwamy miąższ tak, aby pozostała sama skórka, uważając, aby jej nie uszkodzić.

Każdy kolor galaretki przygotowujemy w osobnej misce. Efektowniej wygląda, jeśli mamy co najmniej 2 kolory. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody. Po przestudzeniu, gdy galaretka zaczyna tężeć, zalewamy “miseczki” ze skórek pomarańczy. Następnie wkładamy do lodówki, aby stężały. Przed podaniem kroimy na ćwiartki.

Owocowe patyczki

Do przygotowania kolorowych patyczków potrzebne będą długie wykałaczki do szaszłyków, a także Wasze ulubione owoce. W zimie, kiedy brakuje tych sezonowych, warto wykorzystać jabłka, banany, winogrona, borówki, a także brzoskwinie lub ananasy z puszki. 

Owoce kroimy na mniejsze kawałki, np. kwadraty lub trójkąty i nabijamy po kolei na patyczki. Warto umieścić obok siebie owoce w różnych kolorach. Na każdy patyczek nakładamy od 4 do 6 kawałków owoców tak, aby dół patyczka pozostał pusty. Gotowe przekąski umieszczamy w szklance owocami do góry i podajemy.

Dobrej zabawy i smacznego!

Skip to content